Critical Alignment


Critical Alignment betekent letterlijk ‘Kritische Uitlijning’.

Het zegt het al: door specifiek naar de uitlijning te kijken van lichaamsgewrichten ten opzichte van elkaar worden beweging en kracht natuurlijker doorgegeven.


Door sporten en voorkeurshoudingen (door bijvoorbeeld veel zitten achter de computer) worden ‘verkeerde’ spieren lange tijd gebruikt en nemend de overhand. Denk bijvoorbeeld aan bovenrugspieren die de bovenrug krom gaan houden.

Vaak liggen deze houdingen ten grondslag aan klachten in het bewegingsapparaat.

Ook stress gerelateerde klachten zoals stijve schouders, onderrugklachten zorgen voor een disbalans in de spierwerking. Als je schouders niet kunt ontspannen zal de kracht niet meer doorgegeven kunnen worden aan armen.


Omdat het lichaam gewend is aan deze gewoontestructuren gaat deze vorm van yoga eerst  structuren bewust brengen in het lichaam door mbv hulpstukken die het lichaam weer in zijn oorspronkelijke houding brengen.

Dit kan in het begin weerstand oproepen of ongemak, maar gemiddeld genomen zal het lichaam deze houdingen al snel weer als bevrijdend ervaren.

Wanneer in kaart is gebracht welke lichaamsstructuren aan de orde zijn en waar verruiming (en dus ontspanning) kan worden aangebracht,  van daaruit zal ook weer kracht kunnen worden opgebouwd.

Vaak wordt dit ervaren als lastig en hard werken omdat het niet mee zal vallen om oude patronen los te laten. De bekende weg is vaak de makkelijkste weg maar zeker dus niet altijd goed!

Thuis regelmatig te oefenen helpt zeker en wordt ook aangeraden.


Ook zal begrip helpen van wat er aan de hand is en waarom het lichaam neigingen heeft die eigenlijk niet goed voor je zijn.

Ik geef daarom workshops om wat meer visueel te maken via tekeningen en een kunst-wervelkolom. Vraag voor de datums bij de docente.