Wat is Yoga


Yoga is een bewegingsvorm die op een unieke manier ontspanning biedt. Tegelijk wordt  het lichaam door de actieve oefeningen versterkt.

De diepliggende houdingsspieren worden direct aangesproken, zodat de bewegingsspieren weer losser en vrijer kunnen bewegen. Door middel van de verschillende gerichte oefeningen –zittend, liggend of staand – word je je weer bewust van onbedoelde spanningen of stuit je op diepliggende weerstanden. Met de oefeningen kunnen deze losgelaten of doorbroken worden. Ook de ademhaling, de coördinatie en de zintuigen worden verbeterd door praktische oefeningen.


Mijn Yoga, op basis van Critical Alignment


Critical Alignment betekent letterlijk ‘Kritische Uitlijning’.

Het zegt het al: door specifiek naar de uitlijning te kijken van lichaamsgewrichten ten opzichte van elkaar worden beweging en kracht natuurlijker doorgegeven.


Door sporten en voorkeurshoudingen (door bijvoorbeeld veel zitten achter de computer) worden ‘verkeerde’ spieren lange tijd gebruikt en nemen de overhand. Denk bijvoobeeld aan bovenrugspieren die de bovenrug krom gaan houden.

Vaak liggen deze houdingen ten grondslag aan klachten in het bewegingsapparaat.

Ook stress gerelateerde klachten zoals stijve schouders, onderrugklachten zorgen voor een disbalans in de spierwerking. Als je schouders niet kunt ontspannen zal de kracht niet meer doorgegeven kunnen worden aan armen.